АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Picture1

АД „Водостопанство на РСМ“ – Скопје, Подружница Брегалница-Кочани, заедно со еколошкото друштво „Здравец“ од Македонска Каменица во наредниот период ќе реализираат партнерски проект за чистење на акумулацијата Калиманци од пластичен и тврд отпад.
На работен состанок кој се одржа на 21 септември во просториите на општина Македонска Каменица, а на кој покрај градоначалниците од Македонска Каменица, Берово и Пехчево, присуствуваа и претставници од граѓанскиот сектор и од стопански субјекти, беше формиран Координативен одбор за спроведување на активностите. 

 

Picture2

-Наша цел е да најдеме трајно решение против загадувањето со пластичен и тврд отпад на езерото Калиманци, кое е едно од најголемите во источниот регион, а што главно го донесуваат двете најголеми реки, Брегалничца и Каменичка Река. Досега работевме на подигање на јавната свест кај граѓаните да не ги загадуваат речните корита, но резултатите се минимални. Имавме и четири акции за чистење на околината на вештачкото езеро, при што само во една од нив собравме над десет илјади парчиња пластични шишиња и амбалажа, како и друг отпад. Неопходно е да се најде долгорочно решение за проблемот што има еколошки и естетски последици, но има влијание и во функционалноста на хидросистемот, истакна Миран Митревски, претседател на еколошкото друштво „Здравец“. 

Picture3

Подружница Брегалница-Кочани која стопанисува со акумулацијата Калимаци дава целосна поддршка за активностите на екологистите да се реализираат заедничките цели за одржливост на животната средина и за нормално функционирање на системот за наводнување на земјоделските површини во регионот.
-Пластичниот и друг тврд отпад во водите на езерото се реален проблем со кој нашите вработени се соочуваат со години наназад, особено што големи количини се собираат кај преградниот ѕид на браната и ја загрозуваат безбедноста, но и функционирањето на хидроелектраната. Заедно со граѓанските активисти, со четирите локални самоуправи од пијанечко-малешевскиот крај, како и со стопанските субјекти и други институции ќе работиме на проект што треба да даде ефикасно решение против загадувањето , истакна Благојчо Богатинов, раководител на Подружница Брегалница – Кочани. 

Picture4

Претставници на локални стопански субјекти дадоа поддршка на иницијативата и изразија подготвеност да обезбедат материјална, финансиска и друг вид помош, при што побараа да се изготви соодветен акциски план што ќе ги вклучи очекуваните трошоци , начинот на справување со собраниот отпад и роковите за реализација на активностите.
На состанокот на Координативниот одбор беше најавено дека во план е наскоро да се организира помасовна акција за собирање на пластичен отпад од браната Калиманци, што ќе претставува промоција на проектот што ќе се реализира на долг рок.

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.