АД "Водостопанство на РСМ" - Скопје

   

Календар на активности
Пон Вто Сре Чет Пет Саб Нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Подружница Полог Гостивар

Краток опис на дејноста на ХМС на АД Водостопанство на РМ-Скопје,Подружница Полог Гостивар

Подрачјето на дејствување на АД Водостопанство на РМ-Скопје,Подружница Полог Гостивар е географско подрачје кое опфаќа површини и корисници во атарите на општините Гостивар и Врапчиште, како и површините на земјоделско земјиште во атарите на општините Тетово, Брвеница, Желино, Теарце и Јегуновце.

Во Подружница Полог Гостивар ,основна дејност е наводнувањето на земјоделски површини,а дополнителни дејности се : менаџирањесо речните корита, контрола на исрпување на речен песок и чакал, пратење на свлечиштата и др.

Наводнувањето во Подружница Полог Гостивар е организирано преку Магистралните канали :

-,,Здуње-Пирок’’со зафат на вода од река Вардар со капацитет 4,1/сек. и должина на каналот од 15км,

-,,Радиовце –Бистрица’’ со зафат на вода од реката Вардар со капацитет 7,8/сек. и должина на каналот од 25км и

-Таканаречените ,,Стари системи’’ , кои користат вода за наводнување од масивот на Шар Планина.

Акумулација во с.Вратница, општина Јегуновце, која се користи за наводнување на земјоделско земјиште од кое поголемиот дел се лозови насади, и

Мала акумулација на Шар Планина во с.Горјане, општина Врапчиште, која се користи за наводнување на земјоделските површини во село Градец.

 polog1 fit 316x249

Зафат на река Вардар во с.Здуње- Гостивар, со капацитет од 4.1 м3/с,тип:тиролски;

Дел од Магистралниот канал,,Здуње-Пирок’’ , чија должина е 14,860 км.

Зафат на река Вардар во село Радиовце-Брвеница,со капацитет од 7.8 м3/с, со бетонска брана на река Вардар.

Акумулација ,,Вратничко езеро’’ во с.Вратница-општина Јегуновце која се користи за наводнување на лозја,а претежно се користи за спорт и рекреација,посебно за риболов,со капацитет од 410 000 м3 вода.

Мини акумулација ,,Ловка’’село Горјане-Врапчиште,за наводнување на земјоделско земјиште во атарот на село Градец,со капацитет од 113 592 м3 вода.
Акумулаијата има две мали брани.

Среден канал Плинара Врапчиште

Објектот на Подружница Полог Гостивар,кој е лоциран на ул.ЈНА,бр.139.

   

Користиме колачиња (cookies)
Ние користиме колачиња на нашата веб-страница. Некои од нив се од суштинско значење за работата на страницата, додека други ни помагаат да ја подобриме оваа страница и корисничкото искуство (колачиња за следење). Можете сами да одлучите дали сакате да дозволите колачиња или не. Забележете дека ако ги одбиете, можеби нема да можете да ги користите сите функционалности на страницата.